Tessier No 4: Μια σπάνια κρανιοπροσωπική σχιστία
Oι σχιστίες του προσώπου είναι εκ γενετής ελλείμματα (κενά) στα μαλακά μόρια και ενίοτε στα οστά. Με εξαίρεση τη χειλεοσχιστία (λαγώχειλο) και την υπερωιοσχιστία (λυκόστομα) που είναι οι συχνότερες συγγενείς δυσμορφίες του ανθρώπινου προσώπου, οι υπόλοιπες 16 καταγεγραμμένες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αυτές ταξινομούνται κατά τον Tessier (1976) σύμφωνα με την εντόπισή τους στο πρόσωπο.
Σχιστίες Tessier
Οι σχιστίες Tessier 0, 14 και 30 βρίσκονται στη μέση γραμμή (ανω χείλος, μέτωπο και κάτω χείλος αντίστοιχα). Η 14 στο μέτωπο απομακρύνει το ένα μάτι από το άλλο (υπερτελορισμός) και μπορεί να συνοδεύεται από εγκεφαλοκήλη.
Οι υπόλοιπες αποκλίνουν λοξά προς τα μάγουλα και τα μάτια. H νούμερο 7 επεκτείνει τη γωνία του στόματος και δημιουργεί μακροστομία. Την συναντούμε ενίοτε στο πλαίσιο της ημιπροσωπικής μικροσωμίας, μιας συχνής κατάστασης με δυσμορφίες στο πρόσωπο.
Το παιδί της φωτογραφίας θα μπορούσε εύκολα να διαγνωστεί λάθος ότι πάσχει από χειλεοσχιστία. Κοιτάζοντας όμως προσεκτικότερα βλέπουμε ότι η σχιστία κατευθύνεται επί τα εκτός της μύτης προς το δεξί μάτι. Επίσης, το βλέφαρο του «τραβιέται» ελαφρά προς τα κάτω (εκτρόπιο) και ψηλαφώντας τη δεξιά άνω γνάθο του διαπιστώνουμε υποπλασία του οστού. Τα κλινικά αυτά ευρήματα μάς οδηγούν στη διάγνωση μιας κρανιοπροσωπικής σχιστίας νούμερο 4 κατά Tessier και αυτό συνεπάγεται ορισμένες διαφοροποιήσεις στη χειρουργική αντιμετώπισή της.
Συμπερασματικά
Οι κρανιοπροσωπικές σχιστίες κατά Tessier παρότι σπάνιες πρέπει να τίθενται στη διαφοροδιάγνωση της χειλεοσχιστίας (cleft lip).