Διόρθωση του επίκανθου, ενός σπάνιου στην Ελλάδα χαρακτηριστικού των βλεφάρων
Επίκανθος είναι η δερματική πτυχή στην εσωτερική γωνία του ματιού (έσω κανθός) που τυπικά παρατηρείται στα πρόσωπα των Ασιατών (αδόκιμος όρος: μογγολοειδής πτυχή). Τα ασιατικά πρόσωπα διαφέρουν από αυτά των Ευρωπαίων κυρίως λόγω ορισμένων ανατομικών διαφορών στα βλέφαρα τους:
- Παχύ δέρμα και δυνατοί κυκλοτεροί μύες
- Απουσία άνω βλεφαρικής πτυχής (lid crease)
- Παρουσία επίκανθου
Από εξελικτικής σκοπιάς, αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνεται να προστάτευαν τους προγόνους τους από το ψύχος της Σιβηρίας, από οπού πιθανολογείται να προήλθαν τα ασιατικά φύλα. Στον αντίποδα, ο επίκανθος είναι σπάνιο εύρημα στους Έλληνες, όταν όμως υπάρχει (ασθενής φωτογραφίας) προκαλεί στένωση της βλεφαρικής σχισμής και εικόνα κουρασμένου βλέμματος. Επίσης, παρουσιάζεται στο 60% των ατόμων με σύνδρομο Down (τρισωμία χρωμοσώματος 21) και στα άτομα με σύνδρομο Zellweger (γονιδιακή νόσος). Διορθώνεται με την επέμβαση της επικανθοπλαστικής που βελτιώνει την περιοφθαλμική εικόνα των ατόμων αυτών.
Οι τεχνικές που έχουν προταθεί για τη διόρθωση του επίκανθου είναι διάφορες (πλαστική W, πλαστική Ζ, πλαστική V-Y). Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η τεχνική του “jumping man” λόγω της ομοιότητας του σχεδιασμού της με έναν άνθρωπο που πέφτει στο κενό (φωτογραφία). Περιλαμβάνει μια προωθητική τεχνική V-Y στο κέντρο και 2 αντιμεταθετικές Ζ στα άκρα που εν τελει οδηγούν στην αφαίρεση της πτυχής και την επιμήκυνση του έσω κανθού, με αποτέλεσμα ένα υγιές και ξεκούραστο βλέμμα.
Στο ιατρείο μας καλύπτουμε τόσο την παραπάνω υπηρεσία όσο και άλλες. Ψάχνετε, για παράδειγμα, ρινοπλαστική στη Θεσσαλονίκη; Τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ραντεβού. Ο ιατρός θα σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση και να λάβετε τις απαραίτητες πληροφορίες, ανάλογα με τη δική σας περίπτωση.
Πηγές:
- Katowich W, Katowich J. Congenital and developmental eyelid deformities. Plast Reconstr Surg 124(1): 93-105
- Kakizaki H, Ichinose H, Nakano T. Anatomy of the epicentral fold. Plast Reconstr Surg 130(3): 494-495