Χηλοειδή – υπερτροφικές ουλές

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Το χηλοειδές είναι διαταραχή της επούλωσης κατά την οποία δημιουργείται ευμεγέθης ουλή που ξεπερνά τα όρια του τραύματος ή της χειρουργικής τομής σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Εμφανίζεται μετά από χειρουργεία, τραυματισμούς ή ακόμη και τρυπήματα για σκουλαρίκι στο αφτί (piercing), τσίμπημα για εμβολιασμό στον ώμο και σε έδαφος ακμής (σπυράκια). Αποτελεί μια ανωμαλία της διαδικασίας ωρίμανσης του ουλώδους ιστούς και παρουσιάζεται χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (αφτί, δελτοειδείς, στέρνο). Τα χηλοειδή πρέπει να διακρίνονται από τις υπερτροφικές ουλές γιατί έχουν διαφορετική φυσική πορεία και πρόγνωση: Η υπερτροφική ουλή βελτιώνεται με το χρόνο, ενώ το χηλοεδές χειροτερεύει.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Τυπικά τα χηλοειδή αντιμετωπίζονται συντηρητικά με έγχυση τριαμσινολόνης κάθε 2-3 εβδομάδες και καθημερινές μαλάξεις με γέλη σιλικόνης. Το χειρουργείο εκτομής τους συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά υποτροπών και έτσι συστήνεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Επί χειρουργείου θα πρέπει να γίνεται ενδοβλαβική εκτομή, για να μην τραυματίζεται εκ νέου το υγιές δέρμα.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Τοπική.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Μετά το χειρουργείο εγχύεται άμεσα τριαμσινολόνη στο τραύμα και εφαρμόζονται φύλλα σιλικόνης ή πιεστικά ενώτια στα πτερύγια για 3-4 μήνες.

Χηλοειδή - υπερτροφικές ουλές

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Επικοινωνήστε με το γιατρό.