H γάγγραινα του προσώπου έχει οΝΟΜΑ
Το σύνδρομο ΝΟΜΑ είναι η ταχέως εξελισσόμενη γάγγραινα του προσώπου. Οφείλεται σε πολυμικροβιακής αιτιολογίας λοίμωξη. Υπήρξε συχνή κλινική οντότητα στην Ευρώπη μέχρι την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του 19ου αιώνα και την εισαγωγή των αντιβιοτικών τον 20ο αιώνα. Ακόμη και σήμερα όμως προσβάλλονται 140.000 άτομα ετησίως σε αναπτυσσόμενες χώρες λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής (μολυσμένο νερό) και της έλλειψης σε αντιβιοτικά φάρμακα. Έτσι, η χαρακτηριστική κλινική εικόνα του συνδρόμου ονομάστηκε «πρόσωπο της φτώχιας».
Το σύνδρομο ΝΟΜΑ έχει θνητότητα 90%. Οι επιζήσαντες πάσχουν από σοβαρές παραμορφώσεις στο πρόσωπο λόγω ακρωτηριασμού των χειλέων, τρισμό (περιορισμό στην κίνηση της κάτω γνάθου) και δυσκολία στην διατροφή και τη φώνηση.
Αντιμετώπιση
Η ιδανική αντιμετώπιση σε έναν ασθενή με πλήρως κατεστραμμένο σφιγκτήρα του στόματος με ή χωρίς οστικό έλλειμμα θα ήταν η αλλομεταμόσχευση προσώπου από πτωματικό δότη. Το χειρουργείο αυτό ωστόσο δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί σε χώρες του τρίτου κόσμου. Απαιτεί οργάνωση για την ανέυρεση του δότη του μοσχεύματος και λήψη εφ όρου ζωής ακριβής ανοσοκατασταλτικής θεραπείας.
Ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις είναι η αποκατάσταση με μεταφορά κρημνού. Από τους περιοχικούς, ιδανική λύση είναι ο υπογενείδιος κρημνός. Αν υπάρχει ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για μικροχειρουργικές τεχνικές, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς ελεύθερου κρημνού, με ή χωρίς οστό. Παραδείγματα είναι ο κερκιδικός κρημνός με κερκίδα, ο ALT flap ή η ελεύθερη περόνη με δέρμα της κνήμης.
Συμπερασματικά
Το σύνδρομο ΝΟΜΑ έχει υψηλή θνητότητα και προκαλεί σοβαρές παραμορφώσεις σε όσους επιζούν. Γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται η πρόληψή του με βελτίωση της θρέψης και των συνθηκών υγιεινής στις χώρες του τρίτου κόσμου.
Πηγή: Wikipedia.org/noma_disease